Choy sum är en av mina favoriter bland de kinesiska bladgrönsaker som man kan få tag på i asiatiska butiker. Choy sum är det kantonesiska namnet – ibland ser man namnet cai xin, som den heter på mandarin.
Några sätt som man kan använda den på:
- Wokad med andra grönsaker eller med jäst tofu, som här.
- I soppa, som här.
- Förvälld med lite tjock sojasås på, eller inrullad i en salladslökpannkaka.
Pris: På senaste tiden har jag betalat så mycket som 47 kronor kilot för choy sum.
07 03 2011 at 6:18 f m
Många kålväxter växer alldeles utmärkt även i Skandinavien. Det är synd och skam att vår matkultur är så fokuserad på typ tre bladgrönsaker och nästan aldrig låter nya smaker etablera sig.
07 03 2011 at 9:04 f m
Jo, jag har faktiskt läst att det odlas en del kinesiska bladgrönsaker i Sverige, t.ex. kai lan och choy sum, men att all kommersiell produktion hamnar på restauranger.
Egentligen skulle jag gärna äta mer svenska bladgrönsaker, men för det mesta finns det knappt sånt att få tag på, förutom svindyr »mini-spenat« och »mini-mangold«.
07 03 2011 at 9:37 f m
Jag brukar odla pak choy på höst och vinter, funkar hur bra som helst! Har inte testat choy sum, men alla kinesiska/asiatiska grönsaker brukar jag ha en förkärlek till. Min favorit är nog just nu vattenspenat. Helt underbart i wok och liknande rätter!
20 03 2011 at 12:05 e m
Jag läste någonstans att choy sum var nån sorts korsning mellan pak choy och kailan (kinesisk broccoli)!
Vattenspenat har jag inte ätit så ofta, men jag har lagat till den med jäst tofu nån gång.